Hvorfor penger er ikke like lykke: Et intervju med Jean Chatzky

Hvorfor penger er ikke like lykke: Et intervju med Jean Chatzky
Hvorfor penger er ikke like lykke: Et intervju med Jean Chatzky

Video: Hvorfor penger er ikke like lykke: Et intervju med Jean Chatzky

Video: Hvorfor penger er ikke like lykke: Et intervju med Jean Chatzky
Video: Why We Love 529 Plans! 2023, Desember
Anonim

Savvy Psychologist: I dag er vi heldige å bli med Jean Chatzky, finansredaktør av NBCs dagutstilling og forfatter av flere bøker. Hennes siste, "Age-Proof: Leve lengre uten å løpe ut av penger eller knuse en hip" treffer hyllene i februar. Jean, velkommen!

Jean Chatzky: Takk så mye for å ha meg.

SP: Jeg er veldig spent på å snakke med deg i dag, fordi penger og psykologi er uløselig sammenflettet. Det kan motivere oss. Det kan gi oss angst. Det kan, som nyere studier viser, påvirke våre nivåer av medfølelse og empati. B ut kanskje mest signifikant, det er rangert nummer én kilde til stress. I disse dager når vi bekymrer deg for penger, hva er det vi er bekymret for?

JC: Vel, vi er bekymret for at vi ikke har nok penger til å vare gjennom våre liv, og vi er spesielt bekymret for det fordi lang levetid, med unntak av det siste året da det tok en liten dukkert, har gått jevnt opp og opp og opp. Vi er bekymret for ikke å være i stand til å opprettholde vår levestandard, og vi er bekymret for helsekostnader, særlig fordi de har økt med en hastighet som er dramatisk høyere enn inflasjonsgraden, om lag 6-7% i året.

Så du legger alle disse tingene sammen, og du har rett, du får et bunt av stress. Da jeg skrev Age-Proof med Dr. Michael Roizen skrev vi en stor del om stress, fordi stress er den største aldringsfaktoren, og den største årsaken til stress er penger. Du må takle begge disse tingene på hodet.

SP: Noen av disse økonomiske stressorene er systemiske, men det er mange elementer i vår økonomiske situasjon som vi kan kontrollere. Hva er noen ting vi kan gjøre for å berolige våre individuelle penger stress og bekymringer?

Det er ikke mengden penger du har som gjør deg glad eller ulykkelig.

JC: Jeg tror vi beroliger dem med handling. Handlingene kan være små handlinger som beveger deg i riktig retning, men over tid vil de ende opp med å bli større og større handlinger. Jeg gjorde en stor studie av penger og lykke til en bok jeg skrev for flere år siden kalt De ti budene om økonomisk lykke, og det jeg lærte var at det ikke er mengden penger du har som gjør deg glad eller ulykkelig; Når du har evnen til å leve komfortabelt, viser studier at tallet er om lag 75 000 dollar i året. Mer penger vil ikke kjøpe deg mer lykke.

Hva vil kjøp deg mer lykke er kontroll over hvilke penger du har, og at kontrollen tar form av mange konkrete handlinger. Hvis du er i stand til å spare enda 5% av inntekten din om året, hvis du er i stand til å holde ditt nivå av gjeld under kontroll, hvis du er i stand til å betale regningene dine etter hvert som de kommer inn i stedet for å lagre dem i en haug til å betale en eller to ganger i måneden, da gir alle disse tingene deg følelsen av større kontroll og mindre stress.

SP: I tillegg til at penger er stressende for enkeltpersoner, er penger også stressende for par - Faktisk er det nummer én tingen som parene kjemper om. Så hvordan kan par stoppe med å argumentere og begynne å kommunisere for å komme på samme side om pengene sine?

JC: Jeg tror det første som må bekreftes er at, akkurat som enkeltpersoner ikke er koblet til å alltid gjøre det rette der penger er opptatt, er par ikke koblet til å være nøyaktige replikaer av hverandre der penger er bekymret. Du kan gå inn i et ekteskap og antar at du har de samme ønsker og mål, men ofte er det ikke helt sant - og vi pleier ikke å snakke om disse tingene, spesielt hvor penger er implisert, noe som resulterer i små argumenter som er forankret i disse antagelsene.

Måten å løse dette er å bli enige om de store tingene; prøv å bli enige om hva dine langsiktige mål er, i år og ti år fra nå og tjue år fra nå. Men det er også viktig å være enig i å være uenige for å gi hverandre litt selvstyre når det gjelder personlige utgifter. Jeg liker ideen om å ha tre separate potter med penger - en konto for meg, en konto for deg og en konto for huset - og ikke prøver å mikromanere den andres individuelle konto, så lenge vi møter vår langvarige langsiktige sparings- og investeringsmål for fremtiden.

SP: I pengenefilosofien stresser du behovet for å gi tilbake. Det er massevis av forskning som viser at folk som gir tilbake, enten med penger eller med tiden, er lykkeligere og sunnere, og det er et interessant konsept å vurdere. Kan du fortelle oss hvordan å gi penger borte, gjør oss faktisk "rikere" i det lange løp?

Folk som gir tilbake er ofte lykkeligere, sunnere og enda rikere også.

JC: Når du gir penger bort for å støtte noe du tror på, kan du komme deg bort fra deg selv og føle deg som om du hjelper noen hvis problemer er annerledes enn de daglige problemene du opplever. Det perspektivet er veldig viktig fordi det tar fokus på de verdslige problemene som du håndterer med dag og dag ut og tvinger deg til å tenke større.

Enten det handler om hele verden, eller en sykdom som helhet, eller et fellesskap som helhet, blir fokuset ditt der du kan påvirke endringen med ressursene dine og bidra til å oppnå noe større enn deg selv.Jeg tror det er hva det handler om, og det er derfor folk som gir tilbake, er ofte lykkeligere, sunnere og til og med rikere også.

For å høre resten av Jean intervju, still inn i denne ukaens episode av Savvy Psychologist podcast i øverste høyre håndspiller, eller på iTunes eller Stitcher.

Image
Image

Jean Chatzky, finansredaktør for NBCs TODAY-show, er en prisbelønt personlig finansjournalist, AARPs personalfinansambassadør og vert for podcasten HerMoney på iTunes. Jean er også en bestselgende forfatter. Hennes nyeste bok, Age-Proof: Living lengre uten å løpe ut av penger eller knuse en hoft, som hun skrev med Dr. Michael Roizen, vil bli utgitt i februar. Hun mener å vite hvordan man skal håndtere pengene våre, er en av de viktigste livskvaliteten for folk i alle aldre, og har gjort det til sitt oppdrag å bidra til å forenkle penger, øke finansiell kompetanse både nå og for fremtiden.

Flere tips fra Savvy Psychologist

Anbefalt: