Inflasjon

Innholdsfortegnelse:

Inflasjon
Inflasjon

Video: Inflasjon

Video: Inflasjon
Video: Inflasjon (skisse) 2023, Desember
Anonim
Dagens tema er inflasjon.
Dagens tema er inflasjon.

Når det gjelder verdiskaping, er inflasjon og skatt de onde tvillingene. Sammen er de de mest fryktelige fiendene dine og jeg står overfor for å oppnå en økonomisk trygg fremtid. For at pengene dine skal vokse i reelle termer, må de overstige effektene av både inflasjon og skatt. I denne episoden vil jeg fokusere på de onde tvillingenees første (og mer ondskapsfulle) inflasjoner. Vi tar tak i skatter i neste ukes episode. I de første fire månedene 2007 steg amerikanske inflasjon, målt ved forbrukerprisindeksen, til en årlig rente på 4,8%. 1 Hvis du lyttet til episode 26 om regelen av 72, lærte du at i denne hastigheten ville det ta bare 15 år at pengene dine kjøper kraft til å bli kuttet i halvparten. Det betyr at en lønn på $ 60 000 i dag ville være verdt bare $ 30 000 reelle dollar på 15 år ved denne inflasjonsraten. Nå er det alvorlig skummelt ting!

Hvorfor eksisterer inflasjon?

OK, så hvorfor har vi inflasjon? Det er forskjellige teorier om årsaken til inflasjon som har blitt debattert av økonomer i svært lang tid. Men økonomer er generelt enige om at inflasjonen er knyttet til økt pengemengde. Det vil si når USAs føderale reserve utgjør mer penger, har inflasjonen en tendens til å gå opp (du kan lese mer om det i episode 43, om fraksjonert reservebank).

Måling av inflasjon med forbrukerprisindeksen (KPI)

To målinger av amerikansk inflasjon som du ofte hører til i media er KPI og Kjerne KPI. KPI står for forbrukerprisindeksen, som er et mål på prisene for et bestemt "bunt av varer" som inkluderer varer som mat, klær og gass. Mengden inflasjon måles av endringen i kostnaden for denne pakken av varer. Kjernen KPI er denne "pakken av varer" med mat og energi fjernet. Ideen her er at mat og energipriser pleier å være volatile, og å fjerne dem skaper en mer stabil indeks. Men kritikere har hevdet at det ikke gir mening å utelukke mat og energi siden folk i den virkelige verden absolutt ikke kan utelukke dem. 2 Kjernen KPI er vanligvis lavere enn KPI fordi den etterlater mat og energi, som har en tendens til å gå opp raskere enn prisene generelt. Når man forlater disse tingene, kan kjerne KPI meget godt undergrave den sanne utbredelsen av inflasjonen.

Kan du overskride inflasjon?

Inflasjonen er skummel fordi den tydelig eroderer kjøpekraften til pengene dine. La oss ta gjennomsnittsprisen på en filmbillett som et eksempel. 3 I 1960 koster en filmbillett ca 60 cent. Tjue år senere, i 1980 kostet det $ 2,69. I 2000 var det $ 5,39. Og for to uker siden, da jeg gikk for å se Michael Moores dokumentar Sicko, betalte jeg $ 10 for min billett. Ti år fra nå til en 4,8% inflasjon, en film billett vil koste $ 16. Selv om du får en lønnsøkning hvert år som mer eller mindre holder tritt med inflasjonen, kan du fortsatt føle effekten av inflasjon fordi prisene på enkelte gjenstander, for eksempel helse, utdanning og filmbilletter, for eksempel pleier å gå opp mye raskere enn gjennomsnittet. For å komme videre må pengene dine tjene en avkastning som overstiger inflasjonen. La oss si at du sparer $ 2000 per år og legger det på en sparekonto som tjener 3% i året etter skatt, og la oss si at du gjør dette i 30 år. Etter 30 år vil du ha $ 60 000 pluss renter på $ 38 005 for et samlet beløp på $ 98 005. 4 Men vil du virkelig ha så mye? Nei, det ville du ikke. I løpet av de siste 30 årene har inflasjonen i USA i gjennomsnitt 4,2% per år. Hvis inflasjonen er i samme takt i løpet av de neste 30 årene, ville en 3% renten faktisk miste grunnen til inflasjonen. Effektiv rente ville være 3% minus 4,2% inflasjon eller en negativ 1,2% per år. Ved denne hastigheten vil din besparelse på $ 60 000 ødelegge $ 50.033 reelle dollar i løpet av 30 år. Dette er grunnen til at outpacing inflasjon med investeringen din er viktig. Når du vurderer avkastningen på en investering, trekker du inflasjonen for å få den reelle etterinflasjonsavkastningen. Det er det etter inflasjon som betyr noe. Levekostnadene dine går opp, så investeringene dine må generere en avkastning som holder opp med eller, enda bedre enn, overstiger inflasjonen. Nå kan det føle seg trygt å beholde pengene du legger bort for fremtiden på en sparekonto, men hvis den sparekontoen tjener mindre enn inflasjonen etter skatt, utsetter du deg selv for den virkelige risikoen for at den virkelige verdien av pengene dine vil synke som det mister grunnlaget for inflasjon (for tips om å finne en sparekonto med høyeste rente, se avsnitt 150). Nå vil jeg ikke la deg føle deg deflatert med alt dette snakk om inflasjon! Så husk at når det gjelder å investere, er det noen mektige ting du kan bruke til din fordel, for eksempel sammensatt interesse og innflytelse, for å overgå inflasjonen. [AdMiddle] For de av dere som ønsker å lære mer om inflasjon, her er en lenke til et bord som viser årlig inflasjon siden 1913. Og her er en lenke til en kalkulator som viser deg hvordan prisene har endret seg over tid. Som alltid er alles situasjon annerledes, så sørg for å konsultere en skatte- eller finansrådgiver før du tar viktige økonomiske beslutninger. Denne podcasten er kun til utdanningsformål og er ikke ment å være en erstatning for å søke personlig, faglig rådgivning.

Husk å sjekke ut neste ukes episode for å lære om den andre onde tvillingen: skatt.

administrative

I dag gir jeg bort en kopi av boken Skapet fra Jekyll Island av G. Edward Griffin.. Denne boken forteller den svært overraskende historien om hvordan USAs føderale reserve kom. Denne ukens vinneren er Nick i Marion, Iowa. Gratulerer, Nick, og nyt boken! Cha-ching! Det er alt for nå, høflighet av Money Girl, din guide til et rikere liv. Hvis du ønsker å be om et emne eller dele et eget eget tips, send det til [email protected]. Og hvis du ikke allerede har gjort det, vennligst ta et øyeblikk til å legge inn en anmeldelse på iTunes. Jeg vil virkelig sette pris på det. Money Girl er en del av Quick and Dirty Tips-nettverket. Ta en titt på Modern Manners Guy podcast for tips om hvordan du skal være mer høflig. Takk for at du lyttet! Relaterte linker: · Hva er en dollar verdt? · Forbrukerprisindeks 1913 - stede · Graf over amerikanske historiske inflasjonsrater · Bureau of Labor Statistics 1 Bureau of Labor Statistics pressemelding 2 Se "Fallacy of 'Core' inflasjonsprisen". 3 Gjennomsnittlig prisinformasjon fra Motion Picture Association of America. 4* Forutsatt at interessen er sammensatt årlig.

Bilde med tillatelse til Shutterstock Flere tips fra Money Girl

Anbefalt: